Bagagesysteem in kaart brengen bij Schiphol

Op en onder de luchthaven Schiphol ligt een ongekend groot bagagegebied. Gedurende tien jaar is het bagagesysteem sterk uitgebreid. Daarmee ontstond de wens om een helder totaaloverzicht van het systeem te krijgen. Om dit te realiseren, heeft Compris gezorgd voor een up-to-date database waarmee overzicht, controle en rust in de organisatie is gecreëerd.

Het bagagesysteem is een belangrijke factor in de performance van Schiphol op het gebied van bagageafhandeling. Het streven is dat elke passagier op zijn of haar bestemming aankomt mét zijn of haar – onbeschadigde – koffer. En dat de wachttijd bij terugkomst zo kort mogelijk is. Het bagagesysteem speelt daarin een essentiële rol.

Het systeem, inclusief IT-hardware, software en informatie, is onder beheer bij de afdeling Bagage Beheer van Amsterdam Airport Schiphol. In haar voortdurende streven naar kostenbesparing en kwaliteitsverbetering, vroeg de afdeling al in 2003 aan Compris om te helpen. Niet alleen omdat het systeem zo sterk was uitgebreid, maar ook omdat Bagage op korte termijn een procesgerichte werkwijze (IPW) wilde gaan invoeren.

Strategisch asset management

Compris zorgt sinds 2003 voor het strategisch investeren/modificeren, het verlagen van de Total Cost of Ownership (TCO), het tactisch inrichten van processen, het opstellen van contractafspraken en het aanscherpen van de regievoering tussen opdrachtgever en opdrachtnemers.

Compris heeft in samenwerking met de afdeling het complete bagagesysteem in kaart gebracht: enkele tienduizenden items en hun onderlinge relaties. Daarnaast is de informatiebehoefte onderzocht en is er tooling ingericht voor documentbeheer, softwarebeheer, onderhoud en configuratiebeheer.

Stevige basis voor IPW

Het resultaat is overzicht, controle en rust in de organisatie. Een stevige basis voor de invoering van een procesgerichte werkwijze. De ingerichte up-to-date database bevat alle relevante gegevens van de assets. Daarmee kunnen de juiste beslissingen worden genomen, bijvoorbeeld op het gebied van onderhoudsplanning en contractmanagement. Dit heeft de prestaties van de assets en de organisatie verbeterd. De betrouwbaarheid is toegenomen en daarmee de stabiliteit en de voorspelbaarheid in de gehele serviceketen. De afdeling Bagage is nu bovendien eigenaar van de eigen informatie en is daarmee minder afhankelijk van haar leveranciers. Ten slotte zijn enkele belangrijke financiële besparingen gerealiseerd in bijvoorbeeld betere scoping van onderhoudstaken.

Frank Schouten
ASSET MANAGEMENT PROFESSIONAL
Wil je meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met deze asset management professional.
Meer informatie / Neem contact op

GERELATEERDE SERVICE

Compris laat ‘asset management’ voor organisaties werken. Onze 30 asset management professionals zorgen ervoor dat organisaties de regie over hun complexe infrastructuur, productie- en logistieke systemen (terug)krijgen waardoor deze organisaties kunnen excelleren. We hebben oog voor de mensen die ermee werken en bewijzen daar onze meerwaarde als ervaren asset managers met ‘people skills’. Meer informatie