Procesoptimalisatie van onderhoudsconcept tot werkorder bij Olam

Olam is een agrarisch bedrijf dat wereldwijd opereert in de agrarische sector met vestigingen in 70 landen en met bijna 20.000 klanten variërend van multinationals en wereldberoemde merken tot kleine familiebedrijven. Daarnaast is Olam één van de grootste leveranciers ter wereld van cacaoproducten, koffie, katoen en rijst. In Koog aan de Zaan heeft Olam Cocoa geïnvesteerd in ’s werelds meest geavanceerde systemen om cacaobonen te verwerken tot cacaopoeder, cacaomassa en cacaoboter.

Analyse onderhoudsconcepten en onderhoudsplannen

De vraag van Olam was om, in verband met een vacature bij de Technische Dienst, tijdelijk een deel van de taken van de werkvoorbereider over te nemen en waar mogelijk te verbeteren. Dit houdt in de praktijk in o.a. het genereren en verwerken van preventieve en correctieve werkorders. Daarnaast heeft Compris bijgedragen aan het opstellen en up-to-date houden van de preventieve onderhoudsplannen. Ook het beheren en opschonen van informatie van locaties, activa, reserve-onderdelen en artikelnummers in Maximo was onderdeel van de werkzaamheden.

Samen met de Maintenance Engineer, de chef van de technische Dienst en de assistent chef Technische Dienst is begonnen met het in kaart brengen van verbeterpunten en de verwachtingen. Vervolgens heeft Compris een analyse gemaakt van de huidige werkwijze binnen Olam en van de informatie die in het Maximo-systeem is vastgelegd. Hoe zijn onderhoudsconcepten en onderhoudsplannen opgesteld en hoe zijn deze geborgd in Maximo? Op basis van deze informatie is overzicht gecreëerd en zijn, in overleg met de Technische Dienst, onderhoudsplannen geüpdatet. Vervolgens is onderzoek gedaan naar de manier waarop preventieve werkorders worden gegenereerd van een onderhoudsconcept, naar een onderhoudsplan, tot een uiteindelijke werkorder. En hoe ‘de operatie’ correctieve werkorders maakt en hoe deze correctieve werkorders verwerkt worden. Ter verduidelijking voor zowel ‘operatie’ als ‘onderhoud’ zijn deze processen geborgd in praktische werkinstructies.

Helder totaaloverzicht

Door deze grondige analyse is het inzichtelijker geworden welke werkzaamheden tijdens de onderhoudsstops uitgevoerd moeten worden en hoe preventieve werkorders gegenereerd worden. Door de juiste onderhoudswerkzaamheden uit te voeren tijdens een onderhoudsstop, worden de levensduur en de betrouwbaarheid van de assets gemaximaliseerd.

Doordat de werkorders duidelijker zijn ingevuld, is er meer historieopbouw van de storingen van assets. Hierdoor is het mogelijk om het juiste onderhoudsinterval te bepalen en om vast te stellen of er modificaties nodig zijn aan de assets.

Door alle relevante onderhoudsgegevens te bundelen, is er een helder totaaloverzicht gecreëerd van de uit te voeren onderhoudstaken en geeft het onderhoudsplan de juiste informatie over welke taken, hoe vaak en op welke manier ze uitgevoerd moeten worden. Zo heeft Olam meer regie over haar assets.

Frank Schouten
ASSET MANAGEMENT PROFESSIONAL
Wil je meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met deze asset management professional.
Meer informatie / Neem contact op

Compris laat ‘asset management’ voor organisaties werken. Onze 30 asset management professionals zorgen ervoor dat organisaties de regie over hun complexe infrastructuur, productie- en logistieke systemen (terug)krijgen waardoor deze organisaties kunnen excelleren. We hebben oog voor de mensen die ermee werken en bewijzen daar onze meerwaarde als ervaren asset managers met ‘people skills’. Meer informatie