Assetmanagementketen verder professionaliseren bij Waternet

Vraag van de opdrachtgever

Waternet heeft de ambitie om te werken volgens uniforme processen voor de hele assetmanagementketen. Voor één van deze processen: Programmeren, werd een kwartiermaker gezocht die dit proces kon organiseren en uitvoeren.

Onze oplossing

Compris heeft met de inzet van een interim asset management professional het proces Programmeren bij Waternet vormgegeven en tot uitvoering gebracht.

Waternet zorgt als waterbedrijf niet alleen voor schoon drinkwater, maar onderhoudt ook het rioolstelsel en zorgt ervoor dat inwoners in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht droge voeten houden. Daarmee is Waternet het enige waterbedrijf in Nederland dat zorg draagt voor de gehele waterkringloop. Dat brengt aardig wat assets en daarmee een groot areaal met zich mee. Assets waar Waternet de processen voor wil uniformeren. In Compris vond Waternet dé partij die als kwartiermaker één van de spilprocessen invulling kon geven.

Asset management professional Sofie Gale heeft anderhalf jaar deze rol vervuld binnen Waternet. Samen met een virtueel team bestaande uit 15 professionals vanuit de gehele organisatie heeft ze in die periode het proces Programmeren handen en voeten gegeven. “Bij Programmeren kijken we naar wat er in de komende twee tot zes jaar moet gebeuren om invulling te kunnen geven aan beleidsdoelstellingen. Daarbij houden we rekening met alle aspecten die nodig zijn om de transitie te kunnen maken, zoals budgetten, werkwijzen en opleidingen. ”Programmeren vormt als tactisch proces dan ook de brug tussen strategie en operatie. Het heeft daarmee een echte spilfunctie in de transitie die Waternet wil doormaken om alle processen binnen de assetmanagementketen te uniformeren en datagedreven asset management vorm te geven.

Gesprekspartner op alle niveaus

Een uitdagende klus die Sofie op het lijf geschreven is. “Ik ben altijd al bezig geweest met procesimplementaties. Ik heb in de afgelopen 15 jaren bij verschillende organisaties veel kennis ervaring van asset management opgedaan, maar heb ook met mijn voeten in de klei gestaan. Dat helpt met het schakelen op verschillende niveaus.” Als kwartiermaker is Sofie gesprekspartner voor het management en ook voor de operatie. En natuurlijk voor het team Programmeren zelf. “De mensen in het team komen uit alle verschillende asset groepen die Waternet kent, maar hebben één gezamenlijk doel: de transitie naar meer uniformiteit binnen asset management zo efficiënt en effectief mogelijk vormgeven, om zo de weg naar datagedreven asset management voor te bereiden.”

Meer weten?

Ook uw asset management verder professionaliseren? Daar helpen we u graag bij! Neem contact op met Frank Schouten om te zien wat we voor uw organisatie kunnen betekenen.

Frank Schouten
ASSET MANAGEMENT PROFESSIONAL
Wil je meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met deze asset management professional.
Meer informatie / Neem contact op

Onze enthousiaste asset management professionals zorgen ervoor dat onze opdrachtgevers de regie over hun complexe infrastructuur, productie- en logistieke systemen (terug)krijgen waardoor zij excelleren. We hebben verstand van professioneel beheer én oog voor de mensen die ermee werken. Compris werkt exclusief voor asset eigenaren en staat uw organisatie als onafhankelijke expert graag bij om een pragmatisch en duurzaam asset management systeem te realiseren’. Meer informatie