Maak van big data smart data Als het goed is, houdt een asset manager van data. Data geeft inzicht in het reilen en zeilen van de assets. Het is een solide basis voor predictive maintenance. Maar waarom moet je big data zien te voorkomen? En hoe maak je je data smart? Lees onze blog: ‘Hoe voorkom ik big data?
Big data is hot
Organisaties willen zo veel mogelijk weten. Overal worden sensoren opgeplakt en alles wordt gelogd. Dat levert heel wat terabytes aan data op, en data is het nieuwe goud! Een walhalla voor de asset manager, want voor je gevoel weet je nu alles. Een gedachtegang die de laatste jaren bij veel organisaties heeft postgevat. Met als gevolg een ware big-data-explosie.
Bij sommige organisaties werkt het.
Het Formule 1-team van McLaren trekt per auto 25 terabyte aan informatie uit één race. Daar zit een team van data-analisten real time op te studeren, gesteund door een batterij dataservers. Rekenkracht waarmee je in een kinderziekenhuis de babysterfte met 30 procent kan terugdringen, zoals Peter van Manen van McLaren Electronics vertelt (en bewijst) in deze Ted Talk. Over de kracht van data gesproken.
Inmiddels zijn er ook tegengeluiden
Organisaties komen terug op het nut van big data. Met een grote berg data weet je nog steeds niet per se veel. Want wat heb je aan al die gegevens, als je er niet op bent ingericht om ze allemaal te analyseren en toe te passen? Hoe kom je erachter welke informatie je daadwerkelijk nodig hebt van al je assets? En hoe ga je je processen inrichten zodat je ook echt iets kunt doen met al die gegevens?
Bron: hxdbzxy, Shutterstock
Daarom ontstaat nu een afsplitsing die big data verwerpt en zich toelegt op ‘smart data’.
Smart data: dat is data die échte informatie bevat, op basis waarvan je als asset manager predictivemaintenance kunt opzetten. Data die is gelinkt aan de kritikaliteit van je systeem. Maar hoe kom je aan die smart data? Daarvoor moet je terug naar de core business van je organisatie en de kritische factoren daarin.
Daarin zijn de volgende vragen relevant:
- Welke systeemdelen zijn kritisch voor mijn core business?
- Welke informatie heb ik nodig om te kunnen sturen?
- Zijn er andere factoren die invloed kunnen hebben?
In de auto-industrie zie je dit deels al gebeuren. Kritische systemen als remmen en olie worden al jaren gemonitord. Als daar iets mee aan de hand is krijg je een melding op je dashboard en moet je naar de garage. Tegelijkertijd is de boardcomputer in staat om je volledige rijgedrag te analyseren. Ben je een rustige zondagsrijder of een snelwegcoureur, rij je altijd alleen of trek je grote aanhangers? Rij je in gebieden met een hoge luchtvochtigheid, of in extreme kou?
Door de technische parameters over slijtage en gebruik te combineren met het rijgedrag en omstandigheden, ontstaat een betrouwbaar en voorspelbaar afbreukrisico van de kritische delen. Toch is de onderhoudsinterval nog altijd bepaald op een vastgesteld aantal van 20.000 of 30.000 kilometers. Door gebruik te maken van alle data die je hebt, kun je onderhoudsintervallen nauwkeurig en voor iedere auto en zijn berijder specifiek bepalen. Daarmee bespaar je kosten en verminder je de risico’s.
Dit is exact hoe predictive maintenance werkt.
Toepasbare data verzamelen die aan de kritikaliteit van je systeem is gelinkt. Het is misschien nog steeds veel (big) data, maar het is allemaal relevante informatie op basis waarvan je kunt sturen en beslissingen kunt nemen. Je voorkomt er stilstand mee én onnodig onderhoud. Precies wat je als asset manager voor ogen hebt.
Op naar Industry 4.0!
Interessant in dit verband is ‘The Internet of Things’. Dit fenomeen maakt het mogelijk dat objecten zelf data opslaan in een overkoepelend netwerk of cloud en die delen met andere objecten. Ook dat levert big data op die moet worden teruggebracht naar relevante (smart) data. Dit verschijnsel wordt al de vierde industriële revolutie genoemd en die biedt fantastische kansen op het gebied van life cycle management en predictivemaintenance.
Maar dit is nog toekomstmuziek. De uitdaging is al groot genoeg om te komen van big data tot smart data: data die is gelinkt aan je core business en de kritikaliteit van je systemen. Een stap die veel asset managers rust gaat geven – als het aan ons ligt.