De wereld van asset management staat niet stil. Op technisch vlak vinden er diverse veranderingen plaats. Waar monteurs vroeger nog met hun oor aan een schroevendraaier zaten om een kapotte lager te vinden, zo kan er tegenwoordig gebruik worden gemaakt van geluidscamera’s, warmtecamera’s en geavanceerde trillingsmeters. Maar er zijn meer technologiegedreven trends, zoals het toepassen van 3D-printen. In deze blog lees je er meer over.
Wat is 3D-printen?
We moeten eigenlijk eerst de vraag stellen of 3D-printen wel een trend is. Wist je dat de eerste 3D-printer al in de jaren 80 is ontwikkeld? Door verbeterde technieken ondergaat 3D-printen echter een snelle opmars en daarom kunnen we het gerust een trend noemen.
3D-printen is en productietechniek waarbij een digitaal bestand wordt omgezet naar een tastbaar object dat laag voor laag wordt opgebouwd door een drie dimensionale printer. De materialen die daarvoor worden gebruikt zijn divers; (gerecycled) plastic, metalen en hout behoren tot de mogelijkheden (en chocola…!).
Op de website van Ultimaker, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in 3D-printen, vind je een duidelijke uitleg: https://ultimaker.com/en/explore/what-is-3d-printing
Voordelen van 3D printen
De voordelen van 3D printen zijn als volgt:
- Innoveren door goedkoop en snel prototypen: 3D-printen stelt bedrijven in staat om snel en goedkoop prototypen te maken, zodat nieuwe ideeën snel kunnen worden uitgewerkt.
- Op maat maken: 3D printen is bij uitstek geschikt voor het produceren van lage kwantiteit producten die moeten voldoen aan individuele wensen, zoals op maat gemaakt gereedschap of onderdelen van een complexe machine. Daarbij is het ook mogelijk om complexe geometrische vormen te maken.
- Duurzame productie: 3D-printen leidt niet of nauwelijks tot materiaalverspilling; dit komt doordat het productieproces additief is en niet subtractief.
- Beter voor het milieu: omdat onderdelen op locatie kunnen worden gemaakt, is het verpakken en transporteren van het product niet nodig.
- Op locatie: producten kunnen worden gemaakt op allerlei (afgelegen) locaties, zoals een schip of een rampgebied.
Het nut voor asset management?
Er zijn diverse voorbeelden hoe 3D-printen kan bijdragen aan asset management. Met 3D-printen is het bijvoorbeeld mogelijk om zelf een reserve-onderdeel te maken op locatie. In de video zie je hoe met behulp van een 3D-printen een kapotte gootsteenstop kan worden gerepareerd.
Bron: ekeler.com
Op maat gemaakt gereedschap in de werkplaats
Er kunnen ook op maat gemaakte gereedschappen worden geprint. De Ford fabriek in Keulen (Duitsland) beschikt over een eigen 3D-printer waar op maat gemaakte mallen, gereedschappen en klemmen worden geproduceerd. Deze hebben als doel om de productie van (prototype) auto’s te versnellen en de ergonomie van de werknemers te bevorderen.
https://ultimaker.com/en/stories/52786-ford-reinventing-efficient-manufacturing-using-3d-printing
Gevaren?
Helaas kleven er ook enkele nadelen aan het toenemende gebruik van 3D-printen. Zo is een 3D-printer ook inzetbaar voor criminaliteit: je kunt er wapens mee printen of huissleutels mee kopiëren. Met 3D-printen wordt ook het risico op inbreuk van intellectuele eigendomsrechten verhoogd.